Prvi specijalizirani centar za holističku detoksikaciju

Herxheimerova reakcija

Herxheimerova reakcija naziva se još i kriza ozdravljenja, a nastupa u prvoj fazi detoksikacije te je prate određeni simptomi.

Organizam prema primjeru prirode prolazi kroz neprekidnu regeneraciju. Kontinuirani stanični promet unutar tijela može se sagledati kao veliki željeznički kolodvor. Jedni dolaze, dok drugi odlaze i da nije tako čovjeka nebi bilo. To je najčudesniji primjer kako se život i smrt neprestano isprepliću. Kada prevladaju degenerativni procesi, slabe regenerativni , a to je put bolesti. Detoksikacija čini zaokret na tom putu.

Doživjeti nuspojave u procesu detoksikacije je u svakom smislu pozitivan znak, a govori da je čišćenje i odstranjivanje toksina u tijeku te da su našli svoj put van. Ponekad ti signali znaju biti od blažih do jačih ovisno o toksičnom opterećenju organizma. Odnos između toksičnog materijala i signala koje nam tijelo šalje u procesu čišćenja je proporcionalan. Tako dakle, postaje jasno da ako je toksičnog materijala više, reakcija će biti jača.

Reakcija je poželjan znak u početnoj fazi čišćenja , a može se očitovati kroz gubitak apetita, mučninu, osip, jačom žeđi, glavobolju, zatvor ili proljev (ovisno o metodama kojima se pokreće detoksikacija), oticanje limfnih čvorova, bolove u zglobovima i mišićima, nemir i razdražljivost. Jedan od razloga zbog kojeg do toga dolazi je izbacivanje bakterija koje ispuštaju endotoksine. Također, oslobađaju se i kemikalije, gljivice, virusi i paraziti koji kroz sustav moraju naći svoj put van. Canida i paraziti tijekom tog procesa odumiru što je razlog zašto se herxheimerova reakcija može smatrati i fazom „odumiranja“ i ponovnog rođenja.

Srećom, svi ovi simptomi su kratkog trajanja, ovisno o toksičnom opterećenju, ne traju duže od tri do sedam dana. Također to znači da ako osoba koja i prije započinjanja detoksikacije ima određene smetnje, oni se u ovoj fazi mogu pojačati. Ako ipak u nekom trenutku reakcija postane preintenzivna, čišćenje se može usporiti te se tako se uspori otjecanje toksina kroz eliminacijske kanale čime se maksimalno osobi prilagodi sam proces čišćenja.

Sve su to sigurni znakovi koji govore da tijelo stvara pozitivne promjene i kreće se u smjeru poboljšanja i prirodnoj staničnoj regeneraciji. U takvim periodima važno je uzimati dovoljno svježe vode i sokova kao i odmarati se, nastojati više vremena provoditi u druženju sa samim sobom kako bi se otrovi lakše razrijedili te pronašli svoj put van.

Rezervirajte termin za stručno savjetovanje