Prvi specijalizirani centar za holističku detoksikaciju

Prirodni mehanizmi čišćenja

Živi organizam je samočistiv i samoodrživ. Organi koji sudjeluju u regulaciji prirodnog mehanizma čišćenja nazivaju se eliminacijski kanali, a to su jetra, debelo crijevo, pluća, bubrezi, limfa i koža. Kanalima za čišćenje smatraju se i oči i mozak. Mentalni faktori mogu značajno doprinijeti procesu čišćenja, a mogu ga i otežavati. Plakanjem se kroz suze izbacuje velika količina toksina i oslobađa se tijelo od stresa što ima terapeutski učinak na čitav sustav.

Svaki od kanala za čišćenje ima svoju ulogu i specijalizirani su tako da nadopunjuju jedni druge. Kada samo jedan organ slabije funkcionira, drugi su za to vrijeme opterećeniji i tijelo to osjeti. Sve dok organizam ima dovoljno vitalne energije on čisti sam sebe svakodnevno, iako uvijek u tijelu postoji određeni nivo endogenih toksina.

Kada organizam postane zasićen štetnim tvarima tada, ako raspolaže s dovoljno energije, ulaže dodatne napore da unutarnji okoliš održi čistim. To čini tako da pali sve raspoložive centre za odvoženje otpada na „veći broj okretaja“ čime započinje prirodni proces čišćenja i obnove gdje tijelo samo sebe čisti i liječi.

Ako tijekom prirodnog procesa čišćenja i dalje raste razina toksičnosti, organizam trpi posljedice i pri tome slabe i iscrpljuju se prirodni mehanizmi čišćenja. To bi sličilo kao da šestero ljudi odvozi smeće iz kuće, a njih dvanaest dovozi novo smeće. Putem krvi i limfe toksini kruže organizmom, organi ih izlučuju ih ili se toksini pohranjuju u različitim tkivima i stanicama u tijelu. U slučaju da se ove otrovne tvari akumuliraju u sustavu, tijelo postaje umorno, bezvoljno, nezdravo i naposljetku bolesno, a pohranjeni toksini mogu oštetiti stanice, tkiva i organe. Tada, metabolizam usporava, stvaraju se prehrambeni nedostaci, uzrokuje se neuravnoteženost hormona, smanjuje se proizvodnja energije te se u konačnici smanjuje urođena sposobnost organizma za samooporavak.

Jednostavno, takvo narušavanje prirodnih mehanizama nije održivo i vodi samouništenju. Nažalost, danas je zbog velike stope zagađenja ovo stvarnost većine ljudi. Sve to guši čitav organizam, javlja se unutarnje nezadovoljstvo jer tijelo osjeća da ne ispunjava svoju prirodnu zadaću. Pad energije čini osobu neproduktivnom i nervoznom i stvaraju se dodatna oštećenja.

Čišćenjem i poduzimanjem određenih mjera moguće je prevenirati takva stanja i pomoći tijelu da se nosi sa zahtjevima i rizicima suvremenog života.

Uređenje prirodnog ciklusa detoksikacije i retoksikacije

Da bi se stvorio novi mehanizam koji će voditi u drugom samoodržavajućem smjeru potrebno je temeljito čišćenje, a zatim uspostavljanje prirodnog biološkog ritma između detoksikacije i retoksikacije te usklađivanje tog ritma s ritmom i stilom života osobe.

Kada se urođeni mehanizam čišćenja podrži procesom detoksikacije, tijelu je to od velikog značaja. Organizam tada dio energije odmah ulaže u regeneraciju i oporavak. Tako, sustav se podsjeća što treba činiti, olakšava se izbacivanje štetnog sadržaja, nuspojave su blaže ili ih nema ovisno o toksičnom opterećenju, a pozitivni učinci su brži i izraženiji. Iako je poželjno dnevne obaveze svesti na minimum, zbog potpore i olakšanog čišćenja to ne predstavlja prepreku u postizanje pozitivnih promjena.

Uspostavljanjem zdravog ritma između detoksikacije i retoksikacije tijelu predstavlja svojevrsni prirodni lijek. Organi su tada sretni jer ispunjavaju svoju prirodnu zadaću, krug je zatvoren, tijelo je čisto, a kvaliteta života na puno višoj razini.

Rezervirajte termin za stručno savjetovanje