Prvi specijalizirani centar za holističku detoksikaciju

Drevna medicina Indiosa

Drevna medicina “Indijanaca” nosi bogatstvo znanja te jedinstven pristup životu i zdravlju. Prema načelima drevne medicine bolesti nisu ukorijenjene u zahvaćenom području, ali su uzrok unutarnje neuravnoteženosti. I zato, drevna medicina nije liječila bolest, nego osobu. Liječenje se temeljilo na principima zdravog života i vraćanja u ravnotežu, a ti principi bili su zajednički svim plemenima. Međutim, metode, dijagnostike i liječenja uvelike se razlikuju od plemena do plemena. Postoji oko 500 naroda starosjedilačkog stanovništva u Sjevernoj Americi, od kojih svaki predstavlja raznoliko bogatstvo znanja ozdravljenja, rituala i ceremonija. Mnogi aspekti liječenja američkih Indijanaca nisu zapisani i samim time su tajni. Međutim, postoji mnogo indijanskih iscjelitelja koji prepoznaju važnost pisanja kao načina očuvanja tradicije za buduće generacije.

Drevnu medicinu može koristiti svatko tko iskreno želi živjeti život u cjelovitosti i ravnoteži. Prednosti su joj fizičke, emocionalne, mentalne i duhovne.

Uzroci bolesti

Za bolest se smatra da može poteći od unutarnjeg ili vanjskog uzroka, a ponekad i oba. Vjerovali su da bolest također može biti uzrokovana fizičkom, emocionalnom tj. duhovnom traumom koja može dovesti do raznih poremećaja i gubitka duhovne snage. Najvažniji unutarnji uzrok bolesti su negativna razmišljanja, koja ne uključuju samo negativne misli o sebi, nego i osjećaj srama, krivnje, niskog samopoštovanje, pohlepe, očaja, zabrinutosti, depresije, ljutnje, ljubomore i sebičnosti.

Postoji jedna šamanska izreka koja kaže; bolest napušta svog domaćina kada ga više ne može prepoznati.

Zato, prvi i najvažniji korak ka ozdravljenju je mijenjanje percepcije. Smatra se da bolest ima više izgleda napasti osobu, koja je neuravnotežena, negativna i živi nezdravim životom. Vjeruju da su bolesti rezultat ljudskog ponašanja kao npr. život u neskladu s prirodom koja je zapisana na srcu svake osobe.

Vanjski uzroci bolesti su ekološki otrovi (nečisti zrak, voda, hrana). Pridavali su veliku važnost i nasljednom faktoru, vjerovali su da postoje energije koje se prenose s generacije na generaciju čime osoba prima određene sklonosti koje tijekom života može razviti ako ih se ne riješi i ne očisti.

Koncept čišćenja i pročišćavanja

Drevna medicina ima nekoliko različitih tehnika dijagnosticiranja bolesti koje uključuju razgovor, simptome, emotivne blokade te promatranju neverbalnog komuniciranja kao što su položaj i ton glasa, intuiciju, osjetljivost i duhovnu snagu. Liječenje je usmjereno na vezu između duhovne i fizičke dobrobiti, što govori da duh mora biti izliječen da bi se moglo liječiti tijelo. Smatralo se da čovjek udaljavanjem od prirode gubi vitalnu energiju, vedrinu i radost koje zapravo hrane duh ali i tijelo preko duha. Za bolest se znalo da ima funkciju u životu osobe, kao i što simptomi imaju svoju svrhu, a sam proces izlječenja za osobu značio je veliki blagoslov i novi početak u životu.

Ključ uspjeha u liječenju ležao je u razumijevanju, a da bi čovjek znao u kojem smjeru treba krenuti, mora znati gdje je sada. Preuzimanjem odgovornosti i iskrenosti prema sebi smatralo se da je liječenje započelo. Nakon uspostave kontakta, kao prva metoda liječenja uključuje pročišćavanje tijela. Tijekom čišćenja važnost se pridavala i obnavljanju te regulaciji energetskog balansa. Ostali oblici uključivali su glazbu, paljenje suhog bilja, čajeve, masaže, glinu, ljekovito bilje, znojenje, post, savjetovanje, terapiju slikanjem i izradom predmeta, usklađivanje s prirodom, razvoj unutarnje tišine i mnoge druge.
Dim u indijanskoj kulturi zauzimao je posebno mjesto. U svojim ritualima ozdravljenja običavali su paliti suho bilje, najčešće kadulju, cedar i sweetgrass. Bilje se palilo u svrhu pročišćavanja prostora i otvaranja svijesti osobe kako bi ju se pripremilo za ozdravljenje. Dim je simbolizirao kanal koji je osobu povezivao s višim svjetovima. Bio je to moćan ritual, vjerovalo se i da se paljenjem bilja skupljala negativna energija u dim koji bi ju odnio u visine sve do njezinog nestajanja.

Šamanski iscjelitelji smatraju da je osim biljaka, jedan od najefikasnijih sredstava liječenja voda. Kada se koristi na specifičan način, voda postane ne samo prirodni lijek, nego i sredstvo kojim se također može povezati s drugim svjetovima. Vjerovalo se da ako se poboljša kvaliteta i količina zraka koji udišemo, uz obilje sunca i ostalih vanjskih prirodnih sila, a s druge strane izbace otrovi, onda se maksimalno pomaže tijelu da vrati normalan protok žive energije. Tako se izoštravaju osjeti, jasnije su misli i ideje te jača sposobnost koncentracije, odnosi s drugima postaju skladniji, tijelo se pomlađuje, nastupa čistoća unutarnja i vanjska.

Ozdravljenje

Ozdravljenje u indijanskoj medicini ponekad se događalo brzo, dok je kod nekih osoba bilo potrebno duže vrijeme. Intenzitet terapija se smatrao važnijim od duljine terapija. Promjena u stilu života bila je neizostavan čimbenik da bi se zdravlje zadržalo.

Kroz istraživanje pokazalo se da su se od 116 osoba s teškim bolestima (astma, dijabetes, depresija, rak), više od 80% osoba osjećalo bolje nakon tretmana pročišćavanja u trajanju od nekoliko tjedana. Nakon pet godina, 50 osoba je tvrdilo da je njihova bolest trajno nestala, dok su ostali tvrdili da su tretmani znatno poboljšali njihovo zdravstveno stanje.

Drevna medicina razumije da je nužna dramatična promjena percepcije i stečenih navika kako bi se olakšalo ozdravljenje. Da bi osoba bila zdrava, mora biti odlučna na tom putu ljepote, sklada i ravnoteže. Od presudne je važnosti da civilizirani čovjek uvidi koliko je priroda važna za njegov opstanak. Zahvalnost, poštovanje, darežljivost također se smatraju neophodnim za zdrav život. Vjeruju da je duh nerazdvojni element iscjeljivanja. Prema tome, ozdravljenje znači dovođenje tijela, uma i duha u ravnotežu, cjelovitost i skladne odnose s prirodom.

Dovoljno je upitati se da li nam je način kojim smo živjeli i živimo donio stvarnu sreću?

Priroda nas uči da sreća ne nastaje tamo gdje je prisutan bilo koji oblik povrede, nas samih, drugih ljudi ili nje same. Nanoseći povredu drugima, mi zapravo povređujemo sami sebe.
Za uspješnost liječenja postoji jedan vrlo bitan čimbenik – osoba mora biti spremna krenuti na put k ozdravljenju. To u prvom redu znači da osoba mora preuzeti odgovornost za svoje zdravlje. Ozdravljenje je dinamički proces koji zahtjeva iskrenu želju za poboljšanjem zdravlja, energiju, ustrajanost te određeno vrijeme.