Prvi specijalizirani centar za holističku detoksikaciju

Medicina kornjače

Onaj koji nosi znak kornjače pomaže drugima
- Legenda drevnih Indiosa

Simbolizam

U indijanskoj kulturi, kornjača je najstariji simbol planeta Zemlje, a predstavlja mudrost drevnih zbog čega se poštovala njena snaga i individualnost. U svim kulturama kornjača je imala značajnu simboliku –predstavljala je sliku univerzuma i smatrala se simbolom Majke Zemlje kao i vode i mjeseca. Mnogi je smatraju i životinjom koja je Majku Zemlju nosila na leđima i tako držala svijet u ravnoteži.

Smatrala se je i simbolom regeneracije, sigurnosti, stabilnosti, dugovječnosti i besmrtnosti.

Kornjača simbolizira nove početke i završetke, kraj nečega što omogućava prostor za nastajanje novoga. To mogu biti vanjske okolnosti ili promjene i pomak koji se događa unutar same osobe. Kornjača nagovještava mir, pokazuje i poziva na unutarnji mir sa sobom, s društvom i s prirodom.

Nije postojalo pleme niti njen član, a da nije znao o učenjima kornjače. Odrasli su učili promatrajući i slušajući jedne druge o njihovim iskustvima, dok se djecu podučavalo kroz priče. Zbog svoje mudrosti i iscjeljujućeg djelovanja smatralo se da kornjača posjeduje ljekovite snage. Gotovo svako pleme imalo je svoje „Kornjača ljude“ koji su širili njenu mudrost i brinuli se o dobrobiti svakog člana.

„Otvoren sam za kretanje vodama života da mogu pronaći svoje pravo mjesto i ispunjenje.”

Čemu nas kornjača uči?

Gdje god se nalazili, tamo je dom

Možda je pojam doma jedna od najsnažnijih poruka koju kornjača šalje ljudima. Ona svoj dom nosi na leđima te uči koliko je važno ugodno se osjećati bez obzira gdje se nalazili. Osjećaj pripadnosti i doma važan je dio u životu čovjeka.

Zaštiti sebe i svoje granice

Kornjača nas uči potrebi i važnosti spoznavanja vlastitih granica te da ih je svaka osoba dužna štiti. Kada se kornjača osjeća ugroženom, povlači se u svoj oklop i oprezno izviruje sve dok ne osjeti da je prijetnja prošla. I čovjek se s vremena na vrijeme treba povući u svoj “oklop”. Indijanci su svaki brzi odgovor ili bilo što drugo što je bilo brzo, u najmanju ruku smatrali nepromišljenim, neprikladnim te se čak smatralo odrazom nepoštivanja i samog sebe i sugovornika. Šutnja prije odgovora sugovorniku bila je posebno cijenjena. Uzimajući si vrijeme, čovjek dopušta sam sebi da razmisli prije nego djeluje, a to ga može poštedjeti od puno teških emocija u životu.

Mir i strpljenje

Kornjača uči da je u nekim trenucima važno usporiti, vidjeti gdje se nalazimo i kamo smo se zaputili. Podsjeća na zamku u koju čovjek upada kada mu obavljanje stvari postane navika ili nešto što misli da “treba” raditi jer netko to od njega očekuje. Možda uistinu želimo raditi nešto drugo, biti negdje drugdje, a ako je čovjek u miru, tišini i skladu sa sobom pronaći će najbolje za sebe. Čak i u trenucima kada je teško ostati miran, uči o strpljenju i važnosti osluškivanja i pronalaženja odgovora unutar sebe.

Svjesnost

Stanje tijela je usko povezano s razvojem svjesnosti o tijelu i umu. Energija kornjače kombinira energiju mora i kopna tj. emocija i misli. Kornjača je sama po sebi kao most, daje lakoću i sigurnost kako bi bolje koristili emocije i misli u svrhu postizanja životnih ciljeva. Tijelo je čovjeku dano da istražuje svijet, da doživi, ostvari, iskusi, vidi, dodiruje, kreće se ... Neravnotežom unutar tijela gube se darovi, a ako ih želimo zadržati i živjeti u punini, moramo biti dobri prema svom tijelu, održavati ga i njegovati. To znači odabrati put svjesnosti. Kornjača uči o nadilaženju ega i čistoći uma.

Uz promjene rastemo, otkrivamo i koristimo svoje darove

Kornjača zna da je na kopnu sporija, ali zato odlazi i u vodu gdje može biti brza i okretna. To govori da su promjene dobre, potrebne, iskustvene i poučne. Biti poput kornjače znači s vremena na vrijeme promijeniti ritam, smjer, dubinu i način te težiti ostvarenju cijeloga sebe.