Prvi specijalizirani centar za holističku detoksikaciju

Medicinski kotač – tajna života

Promatrajući prirodu i njene zakone, američki Indijanci svoje su spoznaje ucrtali na kružnu kartu i nazvali je Medicinski kotač. Za njih je taj kotač bio okosnica života i velik doprinos budućim generacijama. Danas se ubraja u najstarija učenja američkih Indijanaca. Kružna karta predstavlja osobu, njene dijelove i unutarnja previranja, ali i društvo, planet te čitav svemir i život. Služili su se kotačem kao životnim putokazom, a zbog svoje smislenosti i dobrobiti koje proizlaze njegovim korištenjem, podržan je i od strane drevne medicine. Medicinski kotač se tumačio kao karta koja govori o zdravlju čovjeka i njegovanju svih njegovih dijelova, fizičkog, emocionalnog, mentalnog i duhovnog pritom ih prikazujući kao cjelinu.

Smatrali su da svaki pojedinac uz jasan uvid u svrhu i razumijevanje, može postići puno za sebe, za svoje zdravlje, društvo i život. Bez ta dva važna faktora svaka promjena bila je otežavajuća. Svaka osoba ima drugačiju percepciju sebe, svijeta i života, a medicinskim kotačem stvoren je jezik koji su svi članovi razumjeli.
Znali su da kada liječe svoje tijelo, liječe svoj um, kada liječe svoj um da liječe svoj duh, a time i cijeli planet. Znali su da kada žive u ritmu s prirodom da su u potpunom stanju harmonije.

"Sve što Indijanac radi je u krugu, a to je zato što snaga svijeta uvijek djeluje u krugovima, i sve pokušava biti okruglo. Nebo je okruglo, a čuo sam da je i Zemlja okrugla, a takve su i sve zvijezde. Vjetar, kad je najmoćniji, vitla. Ptice grade gnijezda u krugovima, jer njihova je vjera ista kao i naša. Čak i godišnja doba u svojoj izmjeni čine veliki krug i uvijek se ponovo vraćaju tamo gdje su bila. Čovjekov život je krug od djetinjstva do djetinjstva. I tako je u svemu u čemu se kreće snaga."
Crni Los, Oglala Sioux

Veliki dio holističke detoksikacije se temelji na medicinskom kotaču. U prvom redu zbog nastojanja da ne odvaja čovjeka od njegove prirode nego upravo suprotno, stvara čvršću vezu. Također, uvidi i spoznaje do kojih se pri tom dolazi, jasne su i razumljive te pružaju svojevrsni alat koji čovjeku uvelike može koristiti tijekom života i olakšati brojne situacije na koje nailazi.
Danas, kada je čovjek više nego ikada udaljeniji od prirode, nužno je vratiti se najstarijim učenjima. Potreba za ovakvim dubljim razumijevanjem sebe, života i životnih okolnosti kroz prirodne zakone za suvremenog čovjeka može značiti novi život.

Medicinski kotač predstavlja:

Struktura kotača

Prvo što se zamjećuje kod medicinskog kotača je njegov oblik. Krug je savršen oblik prirode i simbol savršene ravnoteže. Kotač života, kako se još naziva podijeljen je na gornji i donji dio međusobno okomitim linijama, čime su stvorena četiri kvadranta ili četiri osnovna smjera - sjever, istok, jug i zapad. Središte kotača predstavlja sigurno i zaštićeno mjesto Ljubavi, ujedinjenje Majke Zemlje i Oca Neba. Ono predstavlja savršenu ravnotežu između materijalnog i duhovnog kroz prirodne zakone svemira.

Svaki od četiri osnovna smjera osim što predstavljaju aspekte čovjeka, predstavlja i sam život. Kotač kroz kvadrante prati set od četiri godišnja doba, životne dobi, bio-psihosocijalne karakteristike osobe, a također uz svaki kvadrant veže se i pripadajući totem, boja, element, biljka, doba dana, mjesečeve mijene ... Svaki od četiri smjera imao je svoju duboku simboliku, svaki kvadrant bio je mali sustav za sebe, a njihov zbroj činio je čitav svemir u malom. Bojama (crnom, žutom, crvenom i bijelom), obilježili su ljudske rase. Cijeli medicinski kotač strukturiran je poput mreže i pokazuje sveprisutnu međusobnu povezanost svega. Time omogućuje pogled iz jedne više perspektive, prerastanje kulturoloških razlika, poštovanje i zahvalnost, a s ljubavi koja je glavni model ponašanja u prirodi obuhvaćeno je sve, biljke, životinje, prirodne pojave i čovjek. To govori da nismo odvojeni i da smo svi povezani nevidljivim nitima, a zbog te nevidljivosti čovjek teže uviđa da ako ošteti samo jedan dio mreže i ostatak će to osjetiti. Iz toga proizlazi da ovaj narod ne samo da je znao kako iscijeliti čovjeka nego je znao i cijelim bićem osjećao kako iscijeliti čitav planet. Medicinski kotač govori i podsjeća na cjelovitost, ravnotežu, međusobnu povezanost svega, odgovornost te poštivanje sebe i drugih.

Da bi se osoba smatrala zdravom, svaki kvadrant treba biti jednako razvijen i uravnotežen. U suprotnom, dolazi do neravnoteža unutar kotača odnosno osobe što dovodi do pojave fizičkih simptoma i narušenog zdravlja. Ozdravljenje je uvijek započinjalo od uspostavljanja odnosa s cijelim bićem. Medicinski kotač služio je kao ogledalo spoznaje unutarnjih previranja što je od osobe zahtijevalo hrabrost i stvarnu unutarnju želju za promjenom. Kroz kotač osoba je učila, spoznavala, shvaćala i potom činila promjene.

Snaga i djelovanje

Koliko je velik značaj medicinskog kotača najbolje govori osvrt na vrijeme kada su većina plemena bila u velikom neprijateljsko raspoloženju jedni s drugima. Drastičan pomak svijesti dogodio se kada su počeli koristiti medicinski kotač. U plemenima je vrijedilo pravilo da svi moraju raditi na sebi. Cilj im je bio postići mir. Smatrali su da brat brata mora prestati ubijati. Pročišćavanje je bilo dio svakodnevice svakog člana u plemenu. Ako netko nije želio raditi na sebi, znao je da mora napustiti pleme. Nekoliko generacija poslije iskorijenjene su emocije s najvećim razarajućim djelovanjem, krivnja i ljutnja. Mir koji su time postigli trajao je oko 150-200 godina. Bio je to najduži zabilježeni mir u modernoj povijesti.

Svaki kvadrant unutar kotača za sobom nosi karakteristike koje mogu imati snažno djelovanje na osobu. Kotač služi kao vlastiti odraz, uključujući sve prednosti i slabosti. Za postizanje ravnoteže na simboličnoj kružnoj karti pretražuju se resursi koji nedostaju, što pruža jasniji uvid u vlastite unutarnje mehanizme i postizanje njegovih razumijevanja. Pronalaženjem izgubljenih dijelova i resursa koji nedostaju, otvaraju se neslućene granice vlastitog rasta i razvoja.

Učenjem kroz životne lekcije uz pomoć medicinskog kotača olakšava se prevladavanje strahova, a životne promjene više ne dolaze s velikim emocionalnim nabojem. To osobu čini spremnijom djelovati u trenucima kada je to potrebno, a gdje bi se inače blokirala što uvelike utječe na porast samopouzdanja i pozitivan stav o sebi i životu te niz drugih benefita koji iz toga proizlaze. U svakom trenutku kotač pruža točan uvid gdje se osoba trenutačno u životu nalazi i na kojim područjima treba raditi da bi se postigla cjelovitost.
Znanja koja prenosi medicinski kotač posebno su vrijedna kod težih životnih okolnosti te kod narušenih odnosa, bolesti, problema na poslu i sl. gdje osnažuje osobu i stvara mogućnost novog i drugačijeg sagledavanja situacije i traženja rješenja. Shvaćanje da se događaji u životu ne događaju slučajno, budi u osobi želju za razumijevanjem, praćenjem, uviđanjem , dodavanjem svrhe i naposljetku sigurnim djelovanjem čime nastaju trajne pozitivne promjene u životu osobe ...
Medicinski kotač poziva na širenje svijesti, razumijevanje, prihvaćanje odgovornosti i djelovanje u skladu s prirodnim zakonima, a njegovo razumijevanje pruža mirniji, jasniji i skladniji odnos sa sobom, drugima, životom i prirodom.