Prvi specijalizirani centar za holističku detoksikaciju

Temeljne životne vrijednosti

"Poštuj ono što je sveto. Poštuj Zemlju, našu Majku, poštuj starije, poštuj sve one s kojima dijelimo zemlju – na četiri noge, na dvije noge, one s krilima, sve koji plivaju, pužu. Hodaj u skladu i ljepoti."

Povratak izvoru

Svaka osoba ima svoje unutarnje vrijednosti prema kojima živi. Ponekad one znaju olakšati život, a ponekad i otežati. Čini li se nešto s cijelim svojim bićem, to nas ispunjava i hrani. Ako se postupa suprotno od vrijednosti postajemo nesretni, potišteni i prazni.

Za dug i zdrav život važno je živjeti i hraniti svoje vrijednosti, a to je moguće samo ako smo u kontaktu s izvorom, svojom esencijom, s prirodom u nama samima. Ako se u nekom trenutku i udaljimo, moramo se vratiti i uvijek iznova težiti tome, jer veća udaljenost znači veći konflikt, a s većim konfliktom teže je živjeti. Živjeti vlastite vrijednosti nije uvijek lako, to zahtjeva puno truda i rada na sebi. U nastojanju da se vrijednosti žive prolazi se kroz brojna iskušenja, što je naročito osjetno kada život ne ide onako kako čovjek zamisli.

Tijekom života neke vrijednosti se mijenjaju, neke pak ostaju stalne, a svjesnost pomaže u tome da se vlastite vrijednosti ukorijene i žive. Postoji puno načina koji u tome mogu pomoći, nas na njih podsjeća i uči - tipi.

"Krećem od toga da čovjek koji sjedi na podu u svom tipiju razmišljajući o životu i njegovom smislu, prihvaćajući srodstvo svih stvorenja i potvrđujući jedinstvo sa svemirom, ulijeva u njegovo biće istinsku bit civilizacije"
- Luther Standing Bear, Oglala Lakota Sioux

Tipi stupovi učvršćuju životne vrijednosti

Indijanski šator nije bio samo za stanovanje, imao je puno dublji smisao. Tipi u prijevodu znači „živjeti“, a čovjek živi u svom tijelu, u svojoj kući i u prirodi. To su mjesta koja moramo održavati s posebnom pažnjom. Da bismo to činili moramo živjeti prema unutarnjim stupovima, stupovima svojih vlastitih vrijednosti.

Za Indijanca, tipi stupovi su kanali svjesnosti, njihovi vrhovi gledaju u visinu, u nebo, to podsjeća da uvijek treba gledati širu sliku jer ona je prva stepenica svjesnosti. Stupovi svjesnosti povezuju čovjeka s najdubljim dijelovima njega samog, njegovim duhom, prirodom i cijelim univerzumom. Preko njih prima darove i snagu za ustrajanje, povezanost u življenju svojih vrijednosti. Kakav život ćemo voditi ovisi koliko su ovi kanali prohodni.

Tipi je za Indijance bio svečani ritual. Svaki stup šatora bilo je učenje o nekoj od životnih vrijednosti, tako su starješine podučavali mlade i djecu i poticali duboku povezanost sa stalnim vrijednostima. Najuzvišeniji dio učenja bilo je povezivanje stupova pri vrhu, taj konop držao je sve stupove na okupu te govorio o svetoj vezi sa samim sobom, povratku izvoru i međusobnoj povezanosti svega. Zbog toga, povezivanje s vlastitim vrijednostima uz tipi, za nas znači prepustiti se i otvoriti vrata smislenijem i potpunijem življenju.

Naš tipi nosi dvanaest stupova od kojih jedan osnažuje drugoga i koje svakodnevno hranimo kako bi nastavili živjeti u nama. Darovi koje pritom dobivamo obogaćuju nas.

Vjerujemo da se promjenom svog unutrašnjeg svijeta, pokreću pozitivne promjene u vanjskom svijetu. Svatko tko živi svoje unutarnje vrijednosti, potiče druge da učine isto u skladu sa svojim vrijednostima. To je jedini ispravan put koji vodi do pozitivne promjene pojedinca, a vremenom i društva.